Cazinoul din Constanța este un adevărat punct de reper pentru litoralul românesc și cu siguranța merită văzut, chiar dacă momentan se poate admira doar din exterior. Povestea acestuia a început în prima parte a secolului XX și se continuă și în zilele noastre. În spatele acestei admirabile clădiri se ascund multe povești istorice și de viață ale miilor de oameni și evenimente care i-au trecut pragul de-a lungul vremii.
O clădire superbă și impunătoare, Cazinoul din Constanța este un monument al cărei povești merită să o cunoaștem cu toții și să o împărtășim mai departe.
Scurt istoric Cazino Constanța
Odată cu sfârșitul stăpânirii otomane, în anul 1880 au fost puse bazele Cazinoului din Constanța, care reprezintă un simbol al primei clădiri ridicate pe malul mării românesc. La acea vreme, așezarea se afla în apropierea farului Genova și era construită pe o structură de lemn cu scânduri la exterior. Aceasta era cunoscută sub numele de „cazină” și reprezenta un loc de recreere pentru turiști. Aici aveau loc spectacole de teatru și baluri.
În iarna anului 1901, o furtună a distrus o parte din acoperiș și un perete al fațadei, fapt ce a evidențiat instabilitatea construcției. Expertizele au propus demolarea acesteia, care a fost acceptată de către consiliul comunal la data de 29 ianuarie 1902.
În aprilie 1902, primarul Alexandru Belcic organizează un șantier în regim propriu pentru demolarea „cazinei” și ridicarea unei construcții asemănătoare cu marile cazinouri europene.
Inițial, proiectul a fost întocmit de către arhitectul Petre Antonescu, care dorea proiectarea unei clădiri în stil arhitectonic, inspirată din tradițiile artei românești.
După turnarea fundației, planurile Primăriei s-au schimbat și au încredințat modificarea proiectului unui arhitect de origine franceză, Daniel Renard. Acesta a avut o altă viziune față de cea a lui Antonescu și a realizat un proiect inspirat de succesul mișcării artistice Art Nouveau, în care motivul principal a fost un fel de demi-rozasă în formă de scoică.
Înainte de a fi inaugurat, în data de 21 decembrie 1909, inginerul Elie Radu și arhitecții Ion Mincu și Dimitrie Maimarolu au fost solicitați să se deplaseze la Constanța, într-o comisie menită să studieze atent cazinoul.
Rezultatele inspecției au fost formate din următoarele observații:
- Adăugarea de spații: o sală mare pentru restaurant, cu bucătărie și toate cele necesare, care să fie legată cu terasa din spatele ușii vitrate, dar care să nu obtureze perspectiva asupra mării.
- Refacerea scării de onoare, adăugarea de intrări, vestiare, toalete, dar și suprimarea de trepte sau ferestre.
Clădirea este finalizată și inaugurată în anul 1910. Cazinoul cuprindea o sală de paiantă, cu pereții interiori captușiti cu scânduri vopsite în ulei și era un loc dedicat turiștilor și balurilor de binefacere organizate de către Primărie. Acesta era format dintr-o sală de dans, două săli de lectură pentru ziare și reviste, două săli de jocuri și celebra ”terasă de pe malul mării”.
În anul 1916, clădirea Cazinoului a fost folosită pe post de spital de către Crucea Roșie pentru a trata oamenii răniți în bombardamentele din Primul Război Mondial. Tot în această perioadă, construcția a fost lovită, iar arhitectul Daniel Renard a fost chemat pentru a realiza reparațiile. Pe 19 noiembrie 1917, Cazinoul a devenit iarăşi funcțional.
În anul 1941, clădirea a devenit gazdă pentru trupele germane care au venit să lupte în România în Al Doilea Război Mondial. Cazinou a fost lovit din nou de bombardamente și a fost renovat abia în anul 1951, cu ajutorul deţinuţilor politici.
În anul 1948, cazinoul a devenit adăpost pentru Casa de Cultură a Sindicatelor, iar între anii 1960 şi 1989 a aparţinut ONT Litoral.
Cazino Constanța interior 1910
Interiorul Cazinoului din 1910 era unul cu totul deosebit. La parterul acestuia exista o sală de recepție foarte spațioasă, care se continua prin intermediul unei scări maiestuoase formată din trei rampe. Pe lateralele scărilor se regăseau grupul sanitar și biroul administratorului. Tot la parter, se regăseau și spaţiile pentru garderobă, bufetul cu laborator, sala de lectură, vestiarul, două săli de joc şi una de biliard.
La etajul clădirii se găsea o sală de spectacole cu scenă, pe ale cărei laterale se afla foaierul artiștilor și budoarul doamnelor. Valoarea totală a lucrărilor Cazinoului din Constanța a atins suma de 1.300.000 de lei.
Unde se află cazinoul
Cazinoul se află în centrul istoric al orașului Constanța, pe faleza de lângă port, în vecinătatea bulevardului Regina Elisabeta.
Cazinoul Constanța e în renovare
După mulți ani în care Cazinoul a fost complet abandonat, în Ianuarie 2020 Ministerul Dezvoltării a decis eliberarea unui ordin ce privea începerea lucrărilor de restaurare la Cazinoul din Constanța. Renovarea a început 2 zile mai târziu, iar termenul de finalizare al lucrărilor oferit de către specialiști a fost de 30 de luni. Astfel, recepția lucrărilor ar trebui realizată în anul 2024.
Lucrările de reabilitare cuprind următoarele reparații:
- În interior: renovarea subsolului, parterului, primului etaj și al mansardei;
- La exterior: reabilitarea platformei de terase, rețelei de utilități, zidului de apărare și a balustradei.
Proiectul de reabilitare al clădirii istorice beneficiază de o finanțare de aproximativ 90 de milioane de lei și urmărește consolidarea, refacerea instalațiilor, reabilitarea zidului de apărare împotriva valurilor, refacerea balustradei metalice conform soluției originare și a parapetului în stil Art Nouveau, refacerea sistemelor de captare a apelor pluviale, sisteme de degivrare, sisteme de sonorizare și de iluminare.
În prezent, lucrările sunt finalizate în proporție de 57%. De curând au fost finalizate lucrările la fațada de nord a Cazinoului, iar elementele de protecție au fost înlăturate parțial pentru expunerea clădirii către zecile de oameni care trec zilnic prin fața acestuia.
Tot în acest moment, conform cazinoconstanta.ro, se execută lucrări la partea de structură, parte de arhitectură și parte de componente artistice. Inginerii care se ocupă de proiect promit să mențină specificul arhitectural decorativ al clădirii, chiar dacă sunt nevoiți să schimbe sau să refacă anumite părți esențiale ale acestuia.
Din cauza diverselor probleme de care s-au lovit inginerii pe parcurs, termenul de finalizare s-a prelungit, însă estimările specialiștilor ne spun că emblematicul Cazino din Constanța va fi predat până la sfârșitul anului 2024.
Întrebări frecvente
Reabilitarea Cazinoului din Constanța ar trebui să fie gata până la finalul anului 2024
Cazinoul din Constanța a fost construit în anul 1880.